אופטימסיט ופסימסט פגשו את הקורונה זוהי התחלה של סיפור דמיוני או מציאות?
בטוח שאם הייתי שואלת את השאלה הזו לפני כמה שבועות כולנו היינו מגחכים. היום זוהי מציאות שכולנו בעלי העסקים מתמודדים איתה. מציאות הקורונה נכפתה עלינו והשאירה את כולנו בחוסר ודאות רב. מצב זה מייצר עבור כולנו חוסר נוחות, חרדה, לחץ וקושי בתפקוד היומיומי. לכל אחד מאיתנו צורת התמודדות שונה למשבר הקשורה בחוויות העבר ובאישיות שלו. אופטימיות מול פסימיות? מה יוביל להצלחה.
מהי אופטימיות? אופטימיות היא הנטייה הקבועה לצפות לאירועים חיוביים בעתיד.
מחקרים רבים מראים בברור שאנשים שאימצו את הגישה האופטימית חיו מספר שנים רב יותר ובאיכות חיים גבוה יותר. אופטימיים גם הגיעו להצלחות רבות יותר בחיים. בעסקים מנהלים אופטימיים הביאו את העסק שלהם להצלחות פיננסיות גדולות יותר ולביצועים טובים יותר של העובדים שלהם. אופטימיות הינה לרוב תכונה מולדת אך לא רק. ניתן בעזרת כלים פשוטים גם לפסימיים שביננו ללמוד להסתכל על הכוס המלאה. ללמוד לנהל את חיינו בדרך חיובית.
פסימסט רואה קושי בכל הזדמנות בניגוד לאופטימסט שרואה הזדמנות בכל קושי. ברור לכולנו שהמציאות היא אותה מציאות עבור שני הטיפוסים. ההבדל הוא בדרך שהם מפרשים את המציאות הזו.
האם ניתן לטפח אופטימיות?
בעזרת מודל א-פ-ר-ת, מבוסס עקרונות טיפול קוגניטיבי CBT, ניתן ללמוד על יחוס האופטימיות:
א -אירוע
פ – פרשנות
ר- רגש
ת – תגובה
אירוע – אירוע הקורונה לדוגמה. ניתן להתייחס לאירוע הקורונה כדבר שלילי.
פרשנות – אכן יש לו צדדים שליליים אך ניתן להסתכל על הצדדים החיוביים (חיבור חברתי, משפחתיות, הפסקת רדיפה אחר החומרי, מניעת זיהום כדור הארץ ועוד).
רגש – ברגע שנסתכל על הצדדים החיוביים נוכל להוביל את עצמינו לרגש חיובי ולא שלילי. תגובה – התגובה תהייה תגובה של התמודדות וחיוביות, ועשייה במסגרת הקיימת ולא תגובה של אנרגיה שלילית המובילה לחרדה ופחד וחוסר עשייה. המודל הוא שימושי לכל אירוע שאתם חווים אם ברמה האישית או העסקית.
פתגם סיני אומר שאם אינך יכול לשנות את גורלך שנה את גישתך
שנהייה בריאים ושנהייה אחרי הקורונה.
מיכל שטיין יועצת ארגונית
בעלת העסק The Bigger Change