חדשנות ארגונית יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות: פיתוח מוצר או שירות חדש, מודל עסקי המציע ללקוחות חווית מותג חדשה, שותפות אסטרטגית חדשה אשר כתוצאה ממנה נחשפים לקהלי יעד חדשים ועוד.
יותר מתמיד, חברות וארגונים רואים בחדשנות דרך לזכות ביתרון תחרותי. יחד עם זאת, ארגונים רבים יחוו קושי בהנחלת חדשנות בעקבות הצורך להתמיד בפעולות היומיומיות, דבר שלא מותיר זמן ומשאבים לפיתוח חדשנות.
בעוד העלאת רעיונות נחשבת בעיני רבים למטלה לא פשוטה, האתגר האמיתי הוא מה לעשות על מנת להפוך רעיון יצירתי לחדשנות עסקית. לא לכל ארגון יש את המשאבים הנדרשים כדי להתגבר על מכשולים ומשוכות כגון: מחסור בזמן, מימון וכוח אדם, בדרך לחדשנות .בעיה נוספת היא חוסר היכולת לעקוב אחר ההתקדמות וההצלחה של יוזמות חדשנות ולנצל את הדעות של עובדים ולקוחות לקידום רעיונות אלו.
דרכים להנחלת חדשנות
מקום טוב להתחיל ביזום חדשנות הוא לגלות מי מהנפשות הפועלות כבר עובדת על משהו מעניין. ראיונות, קבוצות מיקוד וסקרים יפיקו דעות, גישות ורמות ידע. ברגע שכוננת את הבסיס, ניתן יהיה לפתח את הגישה הכללית לחדשנות.
על פי מחקר אמריקני לניהול חדשנות אשר סקר למעלה מ 1,300 מנהיגים מרחבי העולם, לחדשנות יש חמישה יסודות מובילים:
- התמקדות בלקוח
- עבודת צוות או יצירת שיתופי פעולה
- משאבים הולמים (זמן וכסף)
- תקשורת ארגונית יעילה
- יכולת לבחור את הרעיונות הנכונים להמשך מחקר ופיתוח
כפי שכל מטרה צריכה מישהו שיוביל אותה, כך הנחלת חדשנות ארגונית מצריכה את תמיכתם של מקבלי ההחלטות באמצעות מתן דוגמא ועידוד. כמי שתומך בחשיבה חדשנית, על המנהל לסייע לעובדיו להרגיש בנוח לשתף ברעיונות וביוזמות חדשניות. השיתוף מאפשר סיעורי מוחות, קבלת חוות דעת והסתמכות עליהן בתהליך הפיתוח, מה שמוסיף עומק לתוצר הסופי.
צעדים נוספים ליצירת תרבות חדשנית כוללים מתן מקום בארגון לדעות חלופיות וחדשות ושיתוף רעיונות בין המחלקות השונות. חוות הדעת של עובדים לגבי חדשנות ארגונית גם היא נדבך חשוב לא פחות בעידוד ובפיתוח חדשנות.
על מנת לאמץ תרבות של חדשנות, במסגרת פיתוח מנהלים, יש להראות למנהל איך להקצות משאבים ולחשוף בפני בעלי תפקידים דרכים יצירתיות לפעולה. מתן כלים לעידוד יצירתיות וחדשנות בתוך הארגון היא התחלה מצויינת. הכרה ברעיונות החדשניים של בעלי תפקידים, בין אם על ידי מתן יום חופש, תזכיר או מכתב תודה, תעניק תחושה של יחס, של אכפתיות. בנוסף, הפעלת עדכון שוטף על השלבים בו נמצאים הרעיונות כאשר הם עוברים בתהליך הפיתוח, תוסיף לתחושת השייכות של כל אחד מבעלי התפקידים בארגון.