
קידום נשים בעבודה הינו נושא קרוב לליבי הן משום שאני אישה והן משום שבמסגרת 20 שנותיי כשכירה קודמתי וניהלתי בסביבה גברית. ההתנסות שלי בעולם הניהול הייתה קשורה לעולם הביוטק והחקלאות. ההתלבטות שלי בזמנו אם להתקדם או לא נבעה בעיקרה מהצורך לאזן בית ועבודה. החששות מפני הנוכחות שלי בעולם הגברי רק הביאה אותי ללמוד ולדעת יותר כדי להיות תמיד עם ידי על העליונה.
מנתוני התמ”ת עולה שייצוג הנשים בקבוצת המנהלים נמוך מאוד ורק 4.4% מהמועסקות במשק הן מנהלות לעומת 12.1% בקרב הגברים.
על פי דו”ח שוויון מגדרי שפורסם על ידי הOECD ישראל מדורגת מתחת לממוצע בייצוג נשים בעמדות מפתח וייצוג נשים בדירקטוריונים בישראל עומד על 18.1% לעומת ממוצע של 20% בקרב המדינות החברות בארגון.
עדיין, על אף השינויים מרחיקי הלכת בהשכלת נשים כיום וההוכחות החותכות בדבר יכולתן בניהול וקבלת החלטות, נשים נתפסות כמי שצריכות להוכיח את עצמן לאורך זמן. יכולתן להנהיג עדיין מוטלת בספק לעומת התפיסה של גברים כבעלי פוטנציאל מנהיגותי. מנהיגות עסקית, כמו מנהיגות פוליטית עדיין נתפסת כזירה גברית ונשים אינן נמדדות על סמך פוטנציאל אלא על סמך ביצוע ארוך טווח.
בכתבה בעיתון לאישה מדור קריירה (ינואר 2021) נגה שביט-רז פרסמה כתבה על מחקר אקדמי מארה”ב ומסין שפורסם ב Harvard Business Review. נמצאו 3 גורמים לפחד של נשים להתקדם בעבודה:
- החשש מפגיעה ביחסים עם הקולגות
- הפחד מקנאה ומתחרות בתוך הארגון
- והסיכון לשאת באשמה לכישלון קולקטיבי
אין ספק ששלושת הסיבות הנ”ל ביחד עם הצורך לאזן בית ועבודה מהווים חששות לגיטימיים. יחד עם זאת מניסיוני האישי, המנהלות שהיו בשרשרת הפיקוד מעלי עודדו אותי להיכנס לניהול תוך חיזוק והפגת חששות אלו. בנוסף ברור לי לחלוטין שבמגוון החוזקות שלי קיים הרצון והיכולת להנהיג ובסופו של דבר כל אישה בעלת אישות מתאימה ורצון כמו שלי לא תוותר על הניהול.
בכתבה צוינו שש פעולות המומלצות לביצוע לאישה המתלבטת אם להתקדם בעבודה:
- להביט פנימה – לבחון את החוזקות והתאמת אישיותה לתפקיד ניהולי. ישנן שיטות שונות לבחינת החוזקות שהנפוצה והמומלצת ביותר הינה שאלון חוזקות הנקרא שאלון VIA
- להביט למעלה – לבחון מי המנהלים או המנהלות שנמצאות בשרשרת הפיקוד מעליה. האם הם יתמכו במהלך? האם יספקו כלים לניהול? מנסיוני זוהי נקודה קריטית בהצלחת האישה בתפקיד.
- להביט סביב – לבחון את התפקיד הניהולי מזוויות שונות של מנהלים וקולגות שכבר עושים את התפקיד. לשמוע מהם על היתרונות והחסרונות.
- להביט למטה – לבחון מי הצוות אותו הולכים לנהל? האם תהייה לה גמישות ניהולית לשנות את הרכב הצוות? האם היא יכולה לייצר איזון מול קולגות שהיו עד לא מזמן שוות ערך.
- לבצע הערכת עלויות – לא במובן הכספי אלא במובן של איזון בין בית ועבודה. לבחון מה הדרישות בבית ולהחליט לתקופת הזמן הנוכחית אם נכון יהיה להתקדם. במהלך חיינו העסיקיים החלטות כאלו משתנות.
- קבלת תמיכה וסיוע – חשוב מאוד לא להתבייש ולהיעזר ביועץ ארגוני או מאמן אישי לצורך קבלת ההחלטה. גורם חיצוני יכול להסתכל בצורה אובייקטיבית ומיטבית על ההחלטה.
ההחלטה אם להתקדם או לא בעבודה, משתנה לאורך השנים. לכן בחני את האפשרויות וקבלי החלטה מושכלת ומתאימה לנקודת הזמן בא את נמצאת.
מיכל שטיין יועצת ארגונית ועסקית
מובילה א. נשים לקידום שינוי והצלחה