כאשר אנחנו מדברים על ניהול חדשנות בארגונים, הכוונה היא לחשיבה של מעבר להווה ולמתרחש כעת, ראייה למרחקים ארוכים ומחשבה על היום שבו הארגון, כפי שהוא כיום, ייהפך לפחות רלוונטי בשוק או שתהליכי העבודה כפי שהם מתקיימים בו, יפסיקו להיות יעילים. בפרקטיקה מדובר בין היתר, גם בניהול תקציב באופן שיאפשר המשך פעולה יעיל של הסטטוס הקיים ובמקביל הקצאת משאבים לפיתוח עתידי.
מהי בעצם סביבת עבודה חדשנית ומה היא דורשת מהמנהלים?
סביבת עבודה חדשנית מעודדת פיתוח רעיונות יצירתיים וקידומם באופן פעיל, באמצעות יצירת אפשרויות לחשיבה חדשנית עבור העובדים ורואה בה עניין מבורך. אפשר לראות זאת לדוגמה ב”מרכזי עתיד” של חברות ענק, שמטרתם לאפשר לצוותי חשיבה וליזמים הבאת רעיונות חדשניים לשיפור ופיתוח ארגונים, כאשר החשיבה עצמה לעיתים מתקיימת במרכז הייעודי לכך (שאינו תמיד במקום העבודה). במקביל על ארגונים קיימים לעצב אזורים בסביבת העבודה שיעודדו חשיבה אחרת ויצמיחו רעיונות חדשים( ראה סביבת עבודה של המהנדסים והמעצבים של כתר תעשיות פלסטיק בהרצליה פיתוח).
המנהלים המבקשים לקדם סביבת עבודה חדשנית, נדרשים ליכולת גמישות רבה וקבלה של ריבוי דעות וביקורת. נדרש שיהיה למנהלים הללו רצון של ממש ליישם חשיבה משותפת עם מנהלי-המשנה והעובדים שלהם, וכמובן ליישמה בפועל- לריכוזיות אין מקום בסביבת עבודה חדשנית.
מדוע חשוב לארגונים להשקיע בפיתוח סביבה חדשנית בעולמנו כיום?
מנהלים של ארגונים יצרניים למשל, נתקלים פעמים רבות בחוסר הרלוונטיות של תוצרי הארגון, בייחוד בשוק כיום התחרותי של היום, כיוון שללקוח יש הרבה מאוד אופציות, בכל תחומי הצריכה: בין אם זה ביגוד, מזון, או מכשירים טכנולוגיים- כעומדים בראש ארגון על המנהלים להיות חדשניים ולבטא זאת באמצעות חשיבה על מוצרים חדשים, על שינוי בייצור של מוצרים קיימים או על שווקים חדשים שהארגון עוד לא הגיע אליהם. גם כאשר לא מדובר בחברות שיש להן רצפת ייצור של ממש כמו למשל בקרה של מוסדות ללימודים גבוהים, עמותות או ארגונים שאינם למטרת רווח- כדאי להשקיע בטיפוח החדשנות, על מנת להישאר רלוונטיים מבחינת היכולת של הארגון להציע שירות או ענין לקהל היעד הנוכחי, בכדי להרחיב את קהל היעד בעתיד. במקביל חייב הארגון לעודד ולהשקיע בעובדים בעלי חשיבה יצירתית שביכולתה לייעל תהליכים פנים ארגוניים וכך לחסוך זמן, כסף וכוח אדם.
כיצד משמרים את הקונספט של החדשנות לכל רעיון עתידי שיגיע?
יכולתם של המנהלים לשמר חדשנות באופן שייטיב עם הארגון שבראשו הם עומדים, נמדדת באופן שבו מיושמים הרעיונות שהובאו בסביבת העבודה החדשנית, ומידת יעילותם עבור הארגון בפועל. חשוב שסביבת העבודה תטפח רצון לחדשנות בקרב העובדים, גם אם נחשפו לחוסר הצלחה שנחלו רעיונות שנחשבו לחדשניים. חדשנות מטרתה חשיבה מחוץ לקופסה, דבר מבורך שמנהלי ארגונים צריכים לטפח, החל מהסמנכ”ל ועד לעובד הזוטר.