מהי מנהיגות? אנו שומעים רבות על חשיבות יכולת ההנהגה, אנו בהחלט יכולים לסמן לעצמנו אנשים שאנו מגדירים כמנהיגים, מי ששואף לפתח יכולת הנהגה מנסה לחקות את המנהיגים בהם הוא רואה מודל לחיקוי, אך האם זיהוי התכונות היסודיות הדרושות למנהיג הן אכן מה שרוב האנשים חושבים או שמא מדובר בסימפטומים והתכונות הנדרשות ממנהיג עמוקות הרבה יותר ?.
“אמיץ, גיבור, יודע לצוות את פקודיו, רציני, אחראי, חכם”
תכונות אלו הנקשרות לא אחת למנהיג למעשה מדגישות את הפן החיצוני של האדם ולא משקפות תכונות יסוד. בנוסף, אין תכונות אלו מעידות בהכרח על תהליכים פנימיים וגם לא על תובנות שנובעות מאותם תהליכים
משה רבנו ודמותו כמנהיג
דמות המנהיג הגדולה ביותר בהיסטוריה היהודית הינה זו של משה רבנו .כמובן, אין אנו יכולים להקיף או אפילו להסביר את עוצמת ההנהגה שהייתה לו, האיש שהנהיג עם רדוף ושפל והוביל אותם במשך 40 שנה במדבר למצב בו במקום עם של עבדים, הוא רומם כל אחד ואחד לשלמות נפשית, עד כי היו יכולים לכבוש בעצמם את הארץ המובטחת. משה בענוותנותו ידע כיצד לתת מקום לכל אחד מעם ישראל. לא פעם רואים אנו את ההקרבה של משה רבנו למען העם ואת ההתמדה והעקביות שלו למרות כל הקשיים ותלאות המדבר. אין ספק שמה שבנה את דמותו כמנהיג היו תכונות יסוד כמו :אומץ, נחישות, אחריות וחוכמה
פיתוח מנהיגות מחייב חשיבה עמוקה ויסודית
יכולת מנהיגות היא בהחלט אופי מולד, המושפע בעיקר מהורי הילד, מחנכיו וחבריו בתחילת דרכו. עם זאת כמאמינים בכוח האדם, כל אחד יכול וחייב לעסוק בפיתוח מנהיגות אישית. ראשית, נתחיל במטרת המנהיג, מכאן נבין את התכונות הנדרשות למילוי התכלית. מנהיג אמיתי לא רואה בעצמו מטרה כלשהי, האגו שלו לא מעניין אותו, אחרת הוא לא מנהיג, אלא “מנהל” או “מפקד”. הוא יודע שככל שחוליות השרשרת יהיו חזקות ויעילות כך השרשרת תהיה חזקה יותר. מה שמעניין אותו הוא התכלית הכללית. למשל בצבא, מפקדים יטילו מרות על חיילים, על מנת לחזק את מסגרת הצבא ולהבטיח חיילים טובים יותר ולא מתוך שכרון הכוח והסמכות.
פיתוח מנהיגות מחייב התמקדות במטרה וחיזוק ושיפור בכל תחום שיכול לקדם את המטרה, לדוגמה התמדה, יכולת שימוש באלמנטים רבים, תפיסה רחבה, ענווה, סובלנות וסבלנות, איתור התכונות הטובות שבאחר למען המטרה ומתוך כך יכולת האצלת סמכויות, העצמת אחרים, הקשבה, וחתירה מתמדת לשיפור אישי.