כשרון וידע מקצועי מול מיומנויות רכות. מיהו המנהל האידיאלי, ומה חשוב לפתח כדי להגיע לשם?
השדרה הניהולית בארגון היא האלמנט המניע את גלגליה המטאפוריים של המכונה הארגונית. היא המרכיב המסנכרן בין החלקים, מנתב את המשאבים, מנהל את השגרה, פותר את התקלות, מתכנן את המהלכים העתידיים, מנטר את הלקוחות וצרכיהם, הוגה ומנהיג את אסטרטגיות ההתנהלות המכירה והשיווק, ומפקח על יישומן.
חלקו של המנהל בתפוקת הארגון, אם כן, הוא משמעותי ביותר ורב אחריות. בעולם העסקי המודרני כבר ברור וידוע שהדרכות בתחום פיתוח המנהלים הן השקעה הקוצרת דיבידנדים, שכן מנהל טוב הוא נכס אמיתי.
לפיכך, ארגונים רבים דואגים להשתלמויות לפיתוח מנהלים ולהדרכות. בכך הם דואגים לרענן את העקרונות ואת הידע הנדרש, שואפים להרחיב ידע זה, מוודאים שהמנהלים ידעו מה צריך לעשות, יועשרו במידע רלבנטי, וייחשפו לרעיונות חדשים. כך הארגונים מפתחים את מנהליהם, ודואגים להרחיב את ארסנל כלי הניהול שלהם.
אין חולק, מדובר בכלים מעולים, הכרחיים, שהדרכה נכונה אכן תקלע למטרה של פיתוח מנהלים טובים יותר. אולם, הדרכות רבות עוסקות בניהול הגולמי, ולא נותנות את הדעת להיבטים האנושיים. אין ספק שחשוב להכיר נוסחאות מתמטיות המלמדות להגביר ייצור או תפוקה ולמקסם רווחים, חשוב להבין את התנהגות השוק, להתנהל נכון מבחינה פיננסית, לשלוט בהיבטים הטכניים המהותיים לתפקידים מסוימים, לנתב באופן מיטבי את המשאבים החומריים ואת המשאב האנושי.
אבל מעבר לכל אלה, מדובר בעבודה מול בני אדם! העובדים הכפופים למנהל אינם אותם חלקים של המכונה המטאפורית מהפסקה הראשונה. האינטראקציה שהם מקיימים אינה מכנית, ולא עובדת על פי עקרונות קבועים. היא כרוכה בהיבטים רגשיים, בפלורליזם רעיוני, בהשפעות בין-אישיות. ולכן, מנהל טוב באמת ידע לעבוד מול בני אדם.
מעבר לכל נוסחאות המדעים המדויקים, תפוקתו של כל עובד תלויה קודם כל במוטיבציה שלו. ולכן מנהל צריך להשתלם במיומנויות התורמות לסביבת עבודה אנושית בריאה. ניהול קונפליקטים ויישוב סכסוכים, למשל, הם כלי עבודה חשובים מאין כמותם. היכולת לרתום את העובדים, לגייס ולהגביר את הזדהותם עם הלכי הארגון ומטרותיו, היא הבסיס עליו ניתן ליישם את העקרונות המקצועיים. שכן, גם אם היכולת המקצועית, ולו המוצקה והאיכותית ביותר, נבנית על בסיס רעוע, מה הועילו חכמים בתקנתם?!
תרגול ניהול משא ומתן הוא דוגמה לעוד כלי עבודה התורם לפיתוח המנהל. לאו דווקא בגלל שזה חלק מהותי בתפקידו. יכולת המו”מ היא לא מטרה. היא אמצעי. בכך שהיא משלבת אסרטיביות מדודה, עם גמישות מחשבתית. יכולת דיבור ויכולת הקשבה. פריטה עדינה על נימי הנפש. פניה להגיון אך גם לרגש. אומנות השכנוע, היא בעצם היכולת לשווק רעיון.
ודוגמה נוספת לכלי עבודה – בניית צוותים. הנה לכם מיומנות ניהולית המשלבת היבטים מקצועיים עם מרכיבי אינטליגנציה רגשית. צוות הוא יחידה אנושית בתוך הארגון. הוא יכול למלא תפקיד יצרני או שירותי, אך הוא יכול לאפשר גם סיעור מוחות וחשיבה. צוותים יכולים לקבל מידה של אוטונומיה, הכוללת תכנון, ביצוע, מתן פתרונות ובקרה עצמית. כל התפקידים או חלקם. החלוקה לצוותים מאפשרת ייעול של ניהול זמן, ניהול משאבי אנוש, ביזור סמכויות וכדומה. ולצד אלה, ניהול נכון של הצוותים, יגביר את תחושת ההזדהות של כל פרט בצוות, את התרומה האישית ואת הפריון הקבוצתי.