הקול – תובנות
כל אחד מאיתנו נאלץ מדי פעם לתת מצגת על עבודתו או מפעלו לצורך קידום עסקיו. ברוב המקרים תשומת לבנו תתמקד בתוכן של המצגת, בפרטים ובעריכה הגרפית הן על הנייר והן על מצג המחשב. יחד עם הגשת החומרים בצורה האסטתית הטובה ביותר, עלינו גם להציג אותם באמצעות קולנו. אותו קול שלעיתים אנו לוקחים אותו כמובן מאליו ולא משקיעים בו זמן ומודעות. הצגה קולית משעממת או צעקנית יכולה לעיתים קרובות לגרום לחוסר עניין מצד המאזינים בקריאת החומר ובהפנמתו.
לכן, אנא, הקדישו מספר דקות למידע על היכולות הנהדרות של קולכם, באמצעות תפקוד גופני נכון.
*הפקה קולית נכונה מאפשרת יצירת גוונים רבים של הקול שלנו ועל ידי כך ליתר אמינות בדיבור.
*יש לזכור שהגוף שלנו משמש כתיבת התהודה של הקול המופק באמצעות מיתרי הקול באזור הגרון.
* שריר הסרעפת הנמצא מתחת לקיבה עוזר לנו לתמוך ולווסט את יציאת האויר מהריאות.
* לקיחת האויר עם כך תהיה לכיוון הבטן ויציאתו תהיה נשלטת על ידי שריר הסרעפת.
* על ידי התמיכה הזו שניתן לקול נוכל לשלוט בהבטים רבים של חוזק הקול, קרינתו אל קהל השומעים ומשך המשפטים.
תרגילים ראשונים:
* דמיינו לעצמכם תינוק שיוצא מבטן אימו ואין לו אויר. הרפלקס הטבעי יהיה לקחת את האויר לבטן. עליכם כעת לשים את הידיים על הבטן ולרוקן לגמרי את האויר מהראות. ברגע שתרגישו שאין לכם יותר אויר תנשמו בבת אחת. האויר יגיע לאזור הבטן. לחילופין שבו על כסא והשעינו את מרפקי הידיים על הברכיים. כעת נשמו באופן טבעי. שימו לב היכן מתרכז האויר שנשמתם.
* על מנת להתנסות בנשימה ושאיפה נכונה ניקח אויר ונתחיל להוציאו בקול עם האות סמך. נשמע ססססססססס. נקשיב לצליל ונשמור על גובהו וחוזקו. אז נוכל להרגיש את שריר הסרעפת בפעולה. ניתן גם לשחק עם שני העיצורים: שש, סס, שש, סס.
* ננסה כעת למלא את הבטן ולהוציא צליל אחד ושוב נשמור על גובהו וחוזקו באמצעות שריר הסרעפת. ניתן לבדוק את עצמנו באמצעות הידיים שנניח אותן בצידי הבטן תוך כדי לקיחת האויר והוצאתו.
אלו הם התרגילים הראשונים בבניית התמיכה הקולית.
זכרו! גופנו הינו תיבת התהודה של הקול. האויר מניע את מיתרי הקול. לא טוב לאמץ את מיתרי הקול בצעקות. מוטב לדבר בקול רם באמצעות אויר שיוצא מאזור הבטן ומופעל על ידי הסרעפת.
אביגיל ארנהיים – מוסיקאית, מומחית במנעד הקולי, מנהלת את הביאנלה למוסיקה בת זמננו