מתוך סדרת מאמרים של יוסי ספוז’ניק שהתפרסם באוקטובר 2007 ב-daily scoop
אורה ברוך, שחקנית תיאטרון מלידה, הפנתה את יכולותיה התיאטרליות להעברת סדנאות לקידום עסקים, על בסיס הסגולות והתבונות שמביא עולם התיאטרון.
הכרתי את אורה ברוך בסדנה של BNI, ארגון לקידום עסקים, שם מנחה אורה סדנה למצגת שישים שניות. אורה היא שחקנית בנשמה שהחליטה להפוך את המקצוע שלה לעסק. בזמן ששחקנים מחזרים אחרי תיאטראות או מצפים לקבל הקצבות מהמדינה או מרשויות מקומיות, אורה נקטה יוזמה והחליטה לסמוך על הכישורים שלה כשחקנית.
אם ניזכר בדבריו של המחזאי ויליאם שייקספיר:”כל העולם במה וכולנו שחקנים”, הרי שכל אחד מאיתנו צריך “למכור את עצמו” בעבודה בחברה, כל אחד רוצה להציג את עצמו במיטבו כאשר הוא בא להציע למשהו או להפיץ את המוצרים או הידע שלו למכירה. אורה מנחה סדנאות לאנשי עסקים ואנשי מכירות ומסבירה להם איך להציג את עצמם מול קהל או מול לקוחות פוטנציאליים. בסדנאות כאלה נותנת אורה כלים לשיפור יכולת ההקשבה והתשאול, ולהשבחת יכולת שכנוע, להפעלת כושר אלתור ככלי להתמודדות עם תסריטי שיחה בלתי צפויים ולהפעלת יכולת התמודדות עם התנגדויות במהלך התקשורת הטלפונית. בסדנה מתמקדת אורה בבניית התדמית של העובד בארגון ובפיתוח סגנון התקשורת שלו.
איזה עוד סדנאות את מנחה?
“למשל, סדנה למיומנויות הפרזנטציה לאנשי עסקים ועצמאיים. זו סדנה חווייתית המשלבת התנסויות להטמעת תכנים המיועדת לבעלי עסקים קטנים ובינוניים שאינם מועסקים בארגונים, המעוניינים לפתח יכולות להעברת מסרים ממוקדים ולרכוש כלים מעשיים ויישומיים לביטוי עצמי. בין הנושאים שמטופלים בסדנה: האספקטים התדמיתיים של הפרזנטור, רושם ראשוני, גישה והערכה עצמית, סגנונות תקשורת, תהליך הקשב, השליטה בשפת הגוף, הקול ורהיטות הדיבור והתאמתם למסר המילולי, כיצד להתמודד עם פחד קהל, וכיצד להפעיל יכולת אלתור בהתמודדות עם מסיחי דעת במהלך הפרזנטציה.”
מהם קהלי היעד לסדנה זו?
“פוליטיקאים, אנשי תקשורת, בעלי מקצועות חופשיים, מרצים, בעלי עסקים, מנכ”לי חברות.”
כמה שאלות אישיות – באיזה בית גדלת?
“אני באה מבית מולד ומועד מספרים וסיפורים. בית מאוד צבעוני ששם כל רבע יוגורט הופך מיד לטלנובלה, ודווקא הדברים הפרוזאיים הפכו לפיוט צרוף. אמנות הסיפור הינה יכולת מולדת ללא ספק של אימי, דודותי, סבי ובני משפחה אחרים. את אהבת הבמה ואת החיות והצבעוניות הזאת הבאתי לתוך עולם התיאטרון והסיפור.”
מה הרגשתך בעולם התיאטרון?
“אני מרגישה בעולם הזה כבתוך שלי כמו שאומרים. עולם התיאטרון על כל רבדיו הוא בעיני עולם קסום-בית ספר שבו כל הזמן לומדים דברים חדשים ומאתגרים, ומפעילים יכולות יצירה אינסופיים.”
האם תיאטרון ממוסד מושך אותך?
“דווקא תיאטרון שבו השחקן אינו רק אמן מבצע אלא משתתף פעיל בתהליך היצירה התיאטרונית, מעניין אותי הרבה יותר. יש פה כמו שאני רואה את זה, קרקע להתפתחות, וזוהי מהותה של עשייה תיאטרונית.”
מהם סוגי התפקידים שהיית רוצה לעשות?
“בתור שחקנית בתיאטרון יוצר, אין לי מניעה לעשות תפקידים שונים. דווקא הגיוון מהווה עבורי את האתגר להיכנס ולחוות דמות חדשה מבלי להישען על ניסיון קודם של עבודה על דמות דומה. תפקידים שגילמתי בתיאטרון היו: מרטיריו במחזה של לורקה “בית ברנרדה אלבה”, גולדה מאיר ב”נקודת הג””””””””י של עליסה”-ערב מונלוגים של אנשי פוליטיקה מהארץ והעולם, המוציא לפועל ב”ייסורי איוב” של חנוך לוין.”
משאלה שהיית רוצה שתתגשם?
“שהשילוב של תיאטרון אימפרוביזציה, אמנות הסיפור, דימיון מודרך, ופסיכודרמה יהווה את הדבר הבא בהדרכות בעולם העסקי, וכמו כן שמקבלי ההחלטות בארגונים יכירו בערכם של כלי ההעצמה האלו כמולידי תפוקה ממשית בהשבחת תקשורת בארגון ומחוצה לו.”
מה הן השאיפות האישיות שלך?
“אישית, אני שואפת בעתיד הלא רחוק להציג עצמי כ”אורה ברוך – חברת הדרכה”, חברה הנותנת פתרון כולל לבעלי תפקידים שונים באירגון בתחום של תקשורת אפקטיבית וכחברה שמכשירה אנשים בתפקידי ניהול באמנות הסיפור כערוץ להעברת ידע.”
מהו הקשר של תיאטרון סיפור והעולם העיסקי?
“בעולם הדינמי שבו אנו חיים, האדם חשוף ללמעלה מ-4,000 גירויים ביום, כך שהתחרות על תשומת ליבו של הלקוח הופכת לקשה יותר מיום ליום. דווקא בעידן ההייטק והתקשורת הסלולרית, שבו המגע האישי נותר עזוב, יש חשיבות עצומה לאמנות הסיפור, שהינה למעשה גורם מקרב ונחוץ בתקשורת עסקית. מיומנויות התיאטרון והסיפור מתחברות למכירה, למתן שירות, למו”מ, טיפול בהתנגדויות, לפרזנטציות ובכלל, לתקשורת פנים וחוץ ארגונית. אמנות הסיפור אינה מוגבלת לספריות ולבתי תרבות, היא מתקשרת לכל תחום בחיינו ומבחינה זו הינה אמנות שימושית ונכס עסקי ממדרגה ראשונה.”
מדוע כדאי להשתמש בסיפורים במצגות? מהי חשיבותו לעומת הקשב של השומע?
“באמצעות השימוש בסיפורים ובאנקדוטות ניתן לרתק את הקהל, ליצור אמפתיה והקשבה, להקטין התנגדויות, להעביר את המסר השיווקי בצורה בלתי נשכחת, ולהשאיר את הלקוח עם טעם של עוד. בזכות שילובם של סיפורים, הפרזנטציה איננה עוד אוסף עובדות יבשות, אלא היא מקבלת גוון וצבע יצירתי וכך נחקקת בזכרון. בניית פרזנטציות יצירתיות ושימוש בגוון תיאטרלי להעצים אותן משכללת את איכותו המקצועית של איש העסקים ויכולתו לכבוש את היעדים שהציב לעצמו בבניית המצגת, וכך להדהד את עשייתו לקהלי יעד רצויים.”
האם תוכלי לתת מספר טיפים לבניית מצגת?
“כל מצגת דורשת תכנון קפדני מוקדם:
- הכן 3-2 סיפורים/אנקדוטות אותם תשלב במהלך מצגת (ארוכה או קצרה), במיוחד לפישוט נקודות מורכבות.
- דוגמאות ההמחשה והסיפורים צריכים להעביר מסר שיווקי שלך כנותן שירות, למשל:מאפיין אישיות כגון סבלנות, בשילוב יכולתך לתת מענה לבעיות מקצועיות בתחומך.
- כדאי להשתמש בסיפור כבר בתחילת הפרזנטציה, ע”מ ליצור אפקט wow שנותן נקודת יתרון בולטת ומעלה את עקומת הקשב מלכתחילה.
- אל תספר “על” אלא ספר “את”. התחל את הסיפור ללא הקדמות אלא בפעולה, ממשהו שקרה.”