‘החיים במה ואנחנו השחקנים’, וויליאם שייקספיר
ואכן, בחיי היומיום בני האדם מופיעים כל הזמן מול חברים ומשפחה, לקוחות וספקים ואחרים. לכל פרזנטציה שכזו יש מטרות ויעדים מוגדרים מראש, וככל שתהיה מתוכננת ומובנית, כך תהיה הפרזנטציה אפקטיבית יותר.
בבסיס תכנון ובניית פרזנטציה יש למעשה שלושה דברים בסיסיים שעליך להכיר:
- הכר את עצמך
אחד הגורמים המהותיים להצלחת הפרזנטציה הוא לשדר כלפי קהל המאזינים ביטחון עצמי ואמון בך, בחיבור האישי שלך לנושא ובבקיאות שלך כבעל מקצוע.
- הכר את הנושא
אם לא תראה לקהל המאזינים כי אתה מכיר את הנושא המדובר על בוריו, אף אחד לא יאמין לדבריך לא משנה עד כמה כריזמתי אתה נשמע.
- דע את קהל היעד שלך
ערוך בדיקה מוקדמת המאפיינת את קהל היעד. במהלך הפרזנטציה, שמור על קשר עין עם כל אחד ואחת מהיושבים מולך, בחן את שפת הגוף שלהם ואת המסר הסמוי שהם משדרים. עליך לפענח את התשדורת ולאלתר במידת הצורך.
טיפים להעברת פרזנטציה מנצחת:
- הכנה מוקדמת
המפתח לפרזנטציה טובה הוא הכנה טובה. בנה מראש את דבריך. בחר מספר הדגשים עיקריים (רצוי לא יותר משלושה). הימנע מהצגת מלל רב במצגת הויזואלית ודבר כמה שיותר על הנושא ולשם כך מומלץ להתכונן היטב מראש.
- קשר עין ושפת גוף
כוחה של התקשורת הלא מילולית הינו בלתי ניתן לערעור ובעל השפעה רבה על יעילות הפרזנטציה. אל תעמוד במקום אחד. השתדל לזוז בחלל לפי ההדגשים עליהם החלטת מראש. בכל פעם שהגעת להדגש אחר, שנה את מיקומך בחלל. אל תשכח להחזיר מבט לסובבים.
- שיתוף הקהל ויכולת הקשבה
דרך מצויינת ליצירת אינטראקציה היא לתת לקהל להעלות ספקות ולדבר. הקשב לקהל שלך ותן להם את ההרגשה כי דעתם נחשבת. אם הדיון מתלהט, תמיד תוכל להרגיע את הרוחות באמצעות סיפור או אנדוקטה משעשעת. כמובן, אל תשכח להשאיר זמן לשאלות.
- יכולת אימפרוביזציה
החשיבות בהכרת הכלי הזה היא בגמישות שהיא מאפשרת לך לערוך שינויים במהלך הפרזנטציה, כמו במקרים בהם הקהל לא מראה עניין או אכפתיות לגבי הנושא המדובר ויש צורך לשנות ולהתאים את עצמך ואת הפרזנטציה לקהל המאזינים היושב מולך.