פיתוח קול, אספקט ההנאה
כמו שחשוב לעשות ספורט ולשפר את הכושר, חשוב לפחות פעם בשבוע לעשות פעילות מהנה שאינה קשורה לשגרה ולעבודה היומית
בימינו, לקרוא או לצפות בחדשות זו מטלה שמטיחה בנו אמיתות קשות. גם בנייתה של קריירה תובעת מאיתנו קצב חיים קדחתני והרבה לחץ נפשי. אך יחד עם ההתפתחויות החברתיות שמציבות לנו את המטרות הגבוהות והקשיים, ישנן התפתחויות רבות הקשורות למודעות לנפש ולצורך האנושי והפיזי שלנו ברגיעה, בעיסוקים מגוונים או בקיצור – תחביב.
כמו שחשוב לעשות ספורט ולשפר את הכושר, חשוב לפחות פעם בשבוע לעשות פעילות מהנה שאינה קשורה לשגרה ולעבודה היומית. חלקנו מעדיפים טיפול שיאצו או פשוט ללכת לים, יש שעוסקים באומנויות לחימה ויש כאלה שמגשימים חלום ובאים לשיר.
היום יש טיפולים אלטרנטיביים בקול ובהדהוד, גם ביוגה ובמדיטציה משתמשים בשירה לשחרור, אך בכל אלה אין האדם מבין עד הסוף את סגולות הקול שלו. בעזרת שיעורי פיתוח קול אנו יכולים להבין את גופנו ולהפעילו ככלי נגינה.
פיתוח הקול הוא למעשה פיתוח המודעות לגוף והבנה של צליל וכיצד הוא נוצר בתוכנו. ככל שנבין יותר את הצליל ואת גופנו נוכל להפיק קול נקי יותר, מגוון יותר ויציב יותר. ראשית מטפלים בשליחה נכונה של האוויר והפעלה של שרירי הבטן והסרעפת אשר דוחפים את האוויר מן הריאות אל הפה והאף. ברגע שהנשימה מסודרת והגוף רגוע הזרימה של הדיבור והשירה תהיה יותר נוחה ובריאה. שנית, מטפלים בצליל ובתהודה. למעשה לומדים כי חללי התהודה נמצאים בעיקר בפנים שלנו – בחך באף ובראש. שליחת הצליל לחללים הללו יוצרת צליל נקי יותר וגמיש יותר. עם הזמן השליטה בתהודה תעזור לנו לייצר גוונים שונים בקול.
התהליך בפיתוח קול מלא תובנות, ומעבר לשירה שתלך ותשתפר גם יכולת הדיבור תשתפר. הרבה מאוד מקרים של חולים אשר מטופלים אצל קלינאי תקשורת מופנים גם לשיעורי פיתוח קול. הקלינאי עובד למעשה על אותם דברים אך עם דגש על דיבור נכון ולא על שירה. אני יכולה להעיד על עצמי וגם על תלמידי שכאשר עוברים תהליך ארוך ומבינים את יצירת הקול מבפנים, אז נוצר גם שימוש נכון בדיבור ובחלוף הזמן ניתן לדבר גם בקול רם באופן בריא לחלוטין.
דבר נוסף ונפלא שיכול לקרות בעקבות השירה זה שיפור הביטחון העצמי ויכולות הביטוי. עם הזמן התלמיד/ה רוכש אמון בסיסי בטכניקה ובקול שלו/ה. השליטה הטכנית בקול שמתבטאת גם בדיבור מקנה יותר ביטחון בתקשורת היומית מול אנשים. אך הדבר שבאמת עושה את ההבדל זה ההופעות. אני ממליצה לכל תלמיד/ה להופיע לפחות פעם בשנה גם אם מדובר בשירה חובבנית, מכיוון שההופעה מאפשרת התמודדות עם קהל, התנסות באמנות הבמה וכמובן הנאה מפירות העבודה שפרחו בשיעורים.
יותר מכך, השימוש הנכון בקול יכול לעזור בריפוי של מחלות. זאת אמנם לא עובדה מדעית אך עפ”י ניסיוני וניסיונם של בעלי מקצוע יותר ותיקים ממני, שיעורי פיתוח קול בשילוב עם תזונה נכונה פותרים לעיתים בעיות של אסתמה ומונעים דלקות חמורות בגרון. דיבור ושירה נכונה יחד עם תרגילים שמחזקים את הסרעפת והגרון עוזרים להתגבר על מחלות צינון דלקתיות. בדומה לפיזיותרפיה שבה חיזוק הדרגתי של שרירים מסוימים תורמים לעבודה נכונה וקלה יותר של הגוף, כך גם תרגילי פיתוח הקול מחזקים את עבודת הנשימה ומפעילים את קולנו באופן בריא יותר שמונע חיכוך מיותר או לחץ על מיתרי הקול.
במהלך לימודי שירה יתוודע כל אדם בדרך שלו לסגולות ולמעלות של הקול האנושי. אך הסגולה החשובה ביותר היא ההנאה הפשוטה והמספקת שכולנו מכירים בזמן השירה במקלחת או כאשר אנו מצטרפים לזמרים שאנו מעריצים ברדיו, זה הכיף האמיתי והגולמי, ההשתחררות שלנו באמצעות המוסיקה, המנגינה והשיר
אביגיל ארנהיים – מוסיקאית, מומחית במנעד הקולי, מנהלת את הביאנלה למוסיקה בת זמננו